Ήβη και Εφηβεία


Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη διάρκειά της συμβαίνουν βιολογικές, σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές που επηρεάζουν και διαμορφώνουν:

  • τη συμπεριφορά του εφήβου
  • τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους
  • τις απόψεις και τις ιδέες του απέναντι σε αρχές και αξίες που επικρατούν στην κοινωνία όπου ζει.

Πρωταρχικός μας στόχος, όμως, είναι να ξεχωρίσουμε την έννοια της «ήβης» από την έννοια της «εφηβείας». Η «ήβη» αναφέρεται σε μια σύντομη περίοδο που διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερα έτη βιολογικής ανάπτυξης, κατά την οποία πραγματοποιούνται οι βιοσωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την ωρίμανση της γενετήσιας λειτουργίας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές, που ονομάζονται «πρωτεύοντα γνωρίσματα της ήβης», αναφέρονται στην ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος (όρχεων του άρρενος, ωοθηκών του θήλεος) και στην παραγωγή ώριμων σπερματικών κυττάρων (σπερματοζωαρίων του άρρενος, ωαρίων του θήλεος), στη διόγκωση και στη λειτουργική προετοιμασία της μήτρας για κύηση, στην ανάπτυξη των οργάνων του άρρενος που χρησιμεύουν για την αναπαραγωγή. Άλλες αλλαγές, που ονομάζονται «δευτερεύοντα γνωρίσματα της ήβης», αναφέρονται σε εξωτερικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, τα οποία συμβάλλουν στην ετερόφυλη έλξη και τη σεξουαλική καταλληλότητα (η ηβική κόμη, η διόγκωση των μαστών στα κορίτσια, η τρίχωση του προσώπου στα αγόρια, η αλλαγή στον τόνο της φωνής).

Εξαιτίας της ευρύτητας του φάσματος των μεταβολών, η «εφηβεία» ως μεταβατική περίοδος προσεγγίζεται βιολογικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s