Η μικρή Σειρήνα: εικαστική δημιουργία


Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη του 2008, πραγματοποιήσαμε την ιδέα της Μαρίας, φίλης και φοιτήτριας που κάνει πρακτική στο τμήμα μου για μια δραστηριότητα εικαστικής απεικόνισης ενός παραμυθιού. Το παραμύθι λέγεται «Η μικρή Σειρήνα», από τις εκδόσεις Άγκυρα.

Κάποια μέρα που είχε σκεσπάσει μεγάλη τρικυμία, μια μικρή Σειρήνα είδε ένα καράβι να βουλιάζει. «Αχ!» φώναξε σε μια στιγμή. «Κάποιος έπεσε στη θάλασσα. Πρέπει να τον σώσω». Η μικρή Σειρήνα βούτηξε στα νερά και κατάφερε να σώσει έναν νεαρό, που πνιγόταν. Αυτός ο νεαρός ήτανένας πρίγκιπας. Η μικρή Σειρήνα έφερε τον πρίγκιπα στην αμμουδιά. Και του μίλησε με τόσο γλυκιά φωνή, που εκείνος δεν μπόρεσε μετά να την ξεχάσει. Από τότε η μικρή Σειρήνα ήταν πολύ θλιμμένη, γιατί είχε αγαπήσει τον πρίγκιπα.

Πήγε τότε να βρει τη μάγισσα της θάλασσας και της ζήτησε να της δώσει ένα ζευγάρι πόδια. Η μάγισσα της υποσχέθηκε πως θα της έδινε πόδια, αλλά της ζήτησε σε αντάλλαγμα τη φωνή της. Και ο πρίγκιπας όμως δεν μπορούσε να ξεχάσει εκείνη την τόσο γλυκιά φωνή. Κάθε μέρα πήγαινε βόλτα στην αμμουδιά, ελπίζοντας να συναντήσει την κοπέλα που του είχε σώσει τη ζωή. Ώσπου, κάποια μέρα, βρήκε εκεί τη μικρή Σειρήνα και την πήρε μαζί του στο παλάτι.
Στο παλάτι την έντυσαν με ένα ωραίο φόρεμα και έδειχνε ακόμη πιο όμορφη. Ο πρίγκιπας συνέχεια την ρωτούσε: «Πως σε λένε;». Όμως εκείνη δεν είχε πια φωνή και δεν μπορούσε να απαντήσει. Η μάγισσα έβαλε τότε τη φωνή της μικρής Σειρήνας σε ένα κουτί που έπαιζε μουσική και το άφησε να πλέει στη θάλασσα. Ένα περίεργο ψάρι άνοιξε το κουτί και τότε η φωνή βγήκε στην επιφάνεια.
Έτσι, η μικρή Σειρήνα ξαναβρήκε τη φωνή της. Και ο πρίγκιπας αναγνώρισε πως αυτή ήταν η κοπέλα με τηυν πολύ γλυκιά φωνή, που του είχε σώσει τη ζωή. Παντρεύτηκαν και όλα τα ψάρια και οι σειρήνες της θάλασσας ήρθαν να τους αποχαιρετήσουν. Και έζησαν για πάντα ευτυχισμένοι.

Χωρίσαμε τα παιδιά σε 4 ομάδες, όσα και τα τραπέζια στην τάξη και τους ζητήσαμε να μας πουν τι θα θέλανε να ζωγραφίσουν από το παραμύθι. Τα περισσότερα ζήτησαν το καράβι, άλλα την γοργόνα, άλλα τον πρίγκιπα και άλλα την θάλασσα. Αφού, λοιπόν, χωριστήκαμε, ζητήσαμε από τα πιο μεγάλα παιδιά κάθε ομάδας (και αυτό επειδή ακόμη δεν έχουμε χωριστεί σε σωστά ηλικιακά τμήματα), να σχεδιάσουν το θέμα κάθε ομάδας. Ύστερα όλοι μαζί θα γεμίζανε με χρώμα τα θέματα.

Οι δημιουργίες των παιδιών

Το καράβι

Ο πρίγκιπας

Η γοργόνα

Η θάλασσα με τα ψάρια

Αυτό είναι και το αποτέλεσμα…

4 thoughts on “Η μικρή Σειρήνα: εικαστική δημιουργία

 1. Αχχχ… κι’ εδώ γι θάλασσες μιλάμε….
  ;-)))

  Μπράβο, πολύ μου αρέσει να βλέπω δουλειές μικρών παιδιών

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 2. Όμορφα, παρα πολύ όμορφα. Μπράβο στην κοπέλα για την ιδέα της, σε σένα και γυσικά στα παιδιά για τα ‘αριστουργήματά’ τους 😀

 3. @ Καβείρε μου σ’ ευχαριστούμε πολύ!

  @ Γλαρένιαμου να σαι καλά!!! Θάλασσες, πρίγκιπες και γοργόνες 😀

  @ El Greco μου σ’ ευχαριστούμε πολύ! Τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα σε ηλικία, φτιάχνουν πολύ όμορφες ζωγραφιές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s