Ασκησούλες για την Καθαρά Δευτέρα


Και φυσικά κάποιες ασκησούλες από τα βιβλία που έχω στην βιβλιοθήκη μου, για την Καθαρά Δευτέρα.

untitled-2 untitled-4

Για συζήτηση στον κύκλο σχετικά με το τραπέζι της Καθαρο Δευτέρας: untitled-6

Η Δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς είναι η μέρα που λήγουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Η επόμενη μέρα που ξημερώνει είναι η Καθαρή Δευτέρα. Λέγεται Καθαρή Δευτέρα επειδή πρωί πρωί τη μέρα αυτή οι νοικοκυρες καθαρίζουν τα σπίτια τους και ιδιαίτερα τα μαγειρικά σκεύη από τα λίπη που φαγώθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Η λέξη Καθαρή εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία.Από την μέρα αυτή ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Καθαρή Δευτέρα ονομάζεται από το λαό Κούλουμα, και γιορτάζεται με νηστίσιμα φαγητά στην ύπαιθρο, όπως λαγάνα, χαλβά, ελιές, ταραμά, μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι, τουρσί, σκόρδα, κρεμμυδάκια, και φυσικά θαλασσινά, όπως καλαμαράκια και χταπόδια. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το ούζο, το κρασί και η ρετσίνα. Αυτή την ημέρα μικροί και μεγάλοι βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν τους χαρταετούς τους. Πολύχρωμοι χαρταετοί ανεβαίνουν ψηλά και σκεπάζουν τον γαλάζιο ουρανό. Η χαρά τους γίνεται μεγαλύτερη όταν συναγωνίζονται στο ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά. Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι, που σε αυτό το πανηγύρι συμμετέχουν οργανοπαίχτες δημοτικής μουσικής και καλλιτέχνες τραγουδιστές που προσφέρουν διασκέδαση στον κόσμο.

6 thoughts on “Ασκησούλες για την Καθαρά Δευτέρα

  1. Καθαρά Δευτέρα…πέρα από τα πατροπαράδοτα, τα παροδοσιακά και τη διασκέδαση είναι κυρίως η έναρξη μιας περιόδου περισυλλογής, εσωτερικής αναζήτησης και εγκράτειας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s