Παρουσίαση βιβλίου: Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης με τα Παιδιά


Ζούμε μία εποχή που οι προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό είναι όλο και μεγαλύτερες. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την τάξη όπου η χαοτική, επιθετική συμπεριφορά γίνεται όλο και εντονότερη. Επί πλέον, τώρα πια αναγνωρίζεται ευρέως ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καιρός να αναβαθμισθεί ως μεσολαβητή μεταξύ των μαθητών και της γνώσης και όχι να είναι απλοί εκτελεστές μεταφοράς γνώσεων.

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έρχεται το βιβλίο ΜΑΘΗΣΗ με το ΝΟΥ και την ΚΑΡΔΙΑ:

Οι Εμπειρίες μας από Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης με τα Παιδιά, Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ

Συγγραφείς οι: Μαγδαληνή Αγραφιώτη, Ράνια Γεωργιάδου, Ευγενία Κακούτη, Μιχάλης Λαγουμιτζής, Χρυσούλα Μπουγιούκου

Το βιβλίο αυτό ενώ απευθύνεται κυρίως σε παιδαγωγούς, έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και σε γονείς οι οποίοι έχουν ήδη εφαρμόσει τις αρχές και τις μεθόδους ως μέλη ομάδος του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης.

Σκοπός του είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός στο να βοηθάμε τα παιδιά μας να μειώνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς και επιθετικότητας και να αυξήσουν τα κίνητρα για μάθηση χωρίς καταναγκασμό. Σκοπό έχει επίσης να συμβάλλει ώστε το σχολείο –και η οικογένεια- να είναι ένας χώρος πιο ανθρώπινος όπου μικροί, μεγάλοι να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων και να έχουν αμοιβαίο σεβασμό.

Θεωρούμε ότι και μπορούμε και έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου τα παιδιά πρώτα νιώθουν ευπρόσδεκτα και μετά μαθαίνουν.

Με τον τρόπο τους μας προκαλούν να αλλάξουμε ριζικά μεθόδους προσέγγισης τους. Αρκετές απ΄αυτές τις μεθόδους παρατίθενται, καθώς και η ανταπόκριση των παιδιών στην υλοποίηση αυτών.

Στο πρώτο μέρος περιγράφονται πολλές επιστημονικές μελέτες για το πώς λειτουργούν τα συναισθήματα και η σκέψη και πώς αυτά επηρεάζουν τις σχέσεις μας και τη μάθηση ή τις μαθησιακές δυσκολίες. Παρατίθενται επίσης γνώσεις απαραίτητες για να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί και πώς δυσλειτουργεί ένα ανθρώπινο σύστημα (πχ σχολείο, οικογένεια) ώστε να μειώνουμε τα προβλήματα.

Στο δεύτερο μέρος οι συγγραφείς-εκπαιδευτικοί περιγράφουν μεθοδικά το Πρόγραμμα Συναισθηματικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης όπως το εφήρμοσαν βοηθώντας παράλληλα τον αναγνώστη (παιδαγωγό ή γονιό ) να το προσαρμόσει στις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες. Τονίζουν την αξία της συνεργασίας μεταξύ των κατά τόπους δασκάλων και γονέων. Προτείνουν τη δημιουργία «πυρήνων-ομάδων» αλληλοστήριξης έχοντας ως οδηγό αυτό ή παρόμοια βιβλία.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Να ευχαριστήσω την Μαγδαληνή Αγραφιώτη και την Μαρία Πεφάνη που εμπιστεύθηκαν την ιστοσελίδα μου για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Καλή επιτυχία κορίτσια και καλές πωλήσεις!
Ξεφτέρη Ευδοκία

14 thoughts on “Παρουσίαση βιβλίου: Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης με τα Παιδιά

 1. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει γιά γονείς και επαιδευτικούς !!!
  Επειδή όμως δεν γνωρίζω τους συγγραφείς-εκπαιδευτικούς αυτού του βιβλίου, υποστηρίζω ότι η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη αν και μόνο ΑΝ έχουν βρεθεί μέσα σε τάξη και έχουν διδάξει γιά τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια .Έχουν τις ευχές μου γιά καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους και μακάρι να ακολουθήσει και συνέχεια !!!

 2. Ορφεα μου , εχουμε πάνω από 5 χρόνια διδασκαλία ο καθένας σε τάξη . Συνταγές δεν υπάρχουν ,εμείς καταθέσαμε τις εμπειρίες μας και τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε .Ευχαριστώ προσωπικά την Ευδοξία για όσα έκανε για μας

 3. maria p :

  Ορφεα μου , εχουμε πάνω από 5 χρόνια διδασκαλία ο καθένας σε τάξη . Συνταγές δεν υπάρχουν ,εμείς καταθέσαμε τις εμπειρίες μας και τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε .Ευχαριστώ προσωπικά την Ευδοξία για όσα έκανε για μας

  Μαρία μου να είστε καλά!!!

  Σίγουρα είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό γονείς και εκπαιδευτικούς!

 4. ΟΡΦΕΑΣ :

  Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει γιά γονείς και επαιδευτικούς !!!
  Επειδή όμως δεν γνωρίζω τους συγγραφείς-εκπαιδευτικούς αυτού του βιβλίου, υποστηρίζω ότι η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη αν και μόνο ΑΝ έχουν βρεθεί μέσα σε τάξη και έχουν διδάξει γιά τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια .Έχουν τις ευχές μου γιά καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους και μακάρι να ακολουθήσει και συνέχεια !!!

  Πολύ σημαντική η παρατήρησή σου Μιχάλη μου! Αυτό πρέπει να κάνουν όσοι γράφουν βιβλία… Να έχουν μια βασική εμπειρία για να μπορέσουν να καταθέσουν υπαρκτά προβλήματα! Διότι καλά όλα στην θεωρία, αλλά στην πράξη; 🙂

 5. marilia :

  Καλοτάξιδο το βιβλίο-βοήθεια για όλους μας! Θα το αναζητήσω. :)

  Σίγουρα θα βρούμε πολλές απαντήσεις σε πολλά πολλά ερωτήματά μας!

 6. xartaetoi :

  Εύγε αστροπελέκι για την παρουσίαση και συγχρητήρια στους συγγραφείς!!!

  Βάλια μου η παρουσίαση έγινε από τους συγγραφείς. 🙂
  Καλή σου μέρα!!!

 7. maria p ~~~ συγχαρητήρια ,αφού υπάρχει η εμπειρία ,σας ευχαριστούμε ,συνεχίστε έτσι!!!!!!!!!!!!!

 8. Είμαι μία από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαμε στη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο με τόση προθυμία αποφάσισε να παρουσιάσει «το αστροπελέκι». Ευδοξία, θα ήθελα να σ’ ευχαριστήσω θερμά για την προσφορά σου! Είναι μεγάλη η χαρά μου! Επίσης θα ήθελα να απαντήσω στον Ορφέα αλλά και σε όποιον έχει παρόμοια απορία- και μάλιστα πολύ δικαιολογημένη, αφού μας έχουν ‘βομβαρδίσει’ με θεωρίες και προτάσεις, παντός είδους, άτομα που δεν έχουν μπει ποτέ σε τάξη- πως είμαι σε τάξη εδώ και 16 χρόνια και εφαρμόζω το πρόγραμμα, σε διαφορετικές τάξεις, από το 2003 μέχρι σήμερα. Από την ομάδα φυσικά δεν είμαι η μόνη! Εύχομαι υπομονή και ισχυρή ατομική βούληση σε όλους μας, γιατί μάλλον μας περιμένουν δύσκολοι καιροί!!

 9. Αν και δεν το έχω διαβάσει ακόμη το βιβλίο, θεωρώ ότι είναι για όλες τις βαθμίδες και το προσαρμόζεις εσύ ανάλογα με το τί συναντάς 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s