Εποπτικό υλικό: 28η Οκτωβρίου 1940


Νέος Σημαιοφόρος – Ημερα της Σημαίας

Πλησιάζει η πρώτη μας εθνική γιορτή και το υλικό διανέμεται πλούσιο στις σελίδες!
Πως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε το θέμα; Με ποιο ερέθισμα;

Αρχικά θα μπορούσατε να κρεμάσετε έναν μεγάλο χάρτη της Ευρώπης, στην παρεούλα, προτού έρθουν τα παιδιά στο σχολείο… Και αυτό γιατί, θα τα βάλετε στην διαδικασία να αναρωτηθούν τι είναι αυτό, οπότε θα το παρατηρήσουν και θα σχηματίσουν μια άποψη! Οπότε το ερέθισμα έχει αρχίσει να «δουλεύει». Παράλληλα, το εποπτικό σας υλικό μπορεί να είναι επίσης κρεμασμένο, έτσι ώστε να το βλέπουν όλα τα παιδιά. Με τον ίδιο τρόπο, τα παιδιά σίγουρα θα αναρωτηθούν τι είναι όλα αυτά, οπόυε θα μπουν στην διαδικασία να δουν τις φωτογραφίες και να τις παρατηρήσουν, ίσως και να εκφράσουν μία άποψη εάν είναι παρέα με κάποιον συμμαθητή τους, είτε μπορεί να ρωτήσουν και εσάς, την δασκάλα «Κυρία τι είναι αυτά;»! Δεν χρειάζεται να δώσετε εσείς κάποια αναλυτική απάντηση… το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ενισχύσετε κάνοντάς τους ερωτήσεις για το τι νομίζουν τα ίδια ότι μπορεί να είναι όλα αυτά! Αργοτερα, όταν μαζευτείτε στην παρεούλα, θα ακούσετε πολλές και διαφορετικές σκέψεις των παιδιών!


Ας πάμε να δούμε το εποπτικό υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Πίνακες Αλεξανδράκη

Πινακάς Αλεξανδράκη-Ξαφνικά μέσα στη νύχτα

Πίνακας Αλεξανδράκη-Μέχρι εσχάτων

Πίνακας Αλεξανδράκη-Προέλαση

Πίνακας Αλεξανδράκη-Αέρα

Πρόσωπα

Αδόλφος Χίτλερ

Μπενίτο Μουσολίνι

Ιωάννης Μεταξάς

Σοφία Βέμπο

Συνταγματάρχης Δαβάκης

Γεγονότα

Επιστράτευση

Παιδιά της Ελλάδος-Έλληνες στρατιώτες

Αέρα- Στρατιώτες στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας

Εικόνα πολέμου

Ελληνικός στρατός

Τραυματισμένοι στρατιώτες σε νοσοκομείο

Τραυματίας σε νοσοκομείο

Τραυματίας σε νοσοκομείο

Ανάπηρος πολέμου

Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην Κρήτη

Εμπρός της Ελλάδος παιδιά

Εφημερίδες

Εφημερίδες του 40

Εφημερίδα Ασύρματος-28η Οκτώβρίου 1940

Γυναίκες στον πόλεμο και η συμβολή τους

Μια υπερμεγέθης αλλά όμορφη Παναγία συνοδεύει τον Έλληνα φαντάρο στο μέτωπο. Του Γ. Γουναρόπουλου.

Η φανέλα του στρατιώτη. Της Βάσως Κατράκη

Εξειδανικευμένη σύνθεση του Γ. Γραμματόπουλου για τις γυναίκες της Πίνδου, που μετέφεραν πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Εξειδανικευμένη σύνθεση του Γ. Γραμματόπουλου για τις γυναίκες της Πίνδου, που μετέφεραν πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή του μετώπου.2

Πλεκτά για τον στρατό

Παρέλαση

Παρέλαση

Παρέλαση τσολιάδες

Τιμητικές διακρίσεις – Μετάλλια ανδρείας

Μετάλλια ανδρείας

Μετάλλια ανδρείας

Ξεφεύγωντας λίγο από το κλασικό εποπτικό υλικό, σε διαφορετικές δραστηριότητες, μπορούμε να παρουσιάσουμε τους εξής πίνακες στα παιδιά:

Πάμπλο Πικάσο – Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά)

Γκερνίκα (Guernica ή Γκουέρνικα)

Αυτός ο τεράστιος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι δύο κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση. «Η αφαίρεση του χρώματος και του αναγλύφου αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο: όταν διακόπτεται,δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή».

Αφήνουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν τον πίνακα… Αυτά που βγαίνουν από το μυαλό τους είναι απίστευτα! Πάρτε χαρτί και σημειώστε αυτά που θα σας πουν!

Πάμπλο Πικάσο – Το Παιδί και το Περιστέρι

Το παιδί και το περιστέρι

Το «Παιδί με το περιστέρι» είναι από τα πιο γνωστά έργα του Πικάσο. Ο πίνακας, που τον φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1901, όταν ήταν 19 ετών, απεικονίζει ένα μικρό παιδί που έχει στη χούφτα του ένα περιστέρι και στέκεται δίπλα σε μια πολύχρωμη μπάλα.

Αφήνουμε και πάλι τα παιδιά να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τον πίνακα… Στο τέλος τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνουν ζωγράφοι και να αποτυπώσουν στο χαρτί τους τον πίνακα!

Συνέντευξη από τον παππού μου…
Κάθε χρόνο, διαβάζω στα παιδιά μια έκθεση, μικρούλα, που είχα βρει στο ίντερνετ, και ένα παιδάκι παίρνει συνέντευξη από τον παππού του που πολέμησε το 1940… έτσι απλά, με τον αθώο λόγο ενός παιδιού, και τα κατατοπιστικά λόγια του παππού, μαθαίνουν τα παιδιά εύκολα τα γεγονότα. Τους το παρουσιάζω σαν να έχω πάρει εγώ συνέντευξη από τον δικό μου παππού. Μπορείτε να το βρείτε εδώ Συνέντευξη από τον παππού μου που πολέμησε το 1940

Ψυχοκινητική άσκηση (την οποία επίσης διάβασα στο ίντερνετ και το κάναμε και πέρσυ!)
Ψυχοκινητική άσκηση για 28η Οκτωβρίου

10 thoughts on “Εποπτικό υλικό: 28η Οκτωβρίου 1940

  1. Oλα μαζεμενα!!Εξαιρετικη προσπαθεια!!Σέυχαριστουμε που τα μοιραστηκες

  2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλο αυτό το υλικό! Προσωπικά μου έλειπε υλικό για την 28η Οκτωβρίου και μου είναι πάρα πολύ χρήσιμο! Πολύ καλή δουλειά!

  3. Μάρω μου να είσαι καλά!!! Αποθηκεύεις και φτιάχνεις το αρχείο σου λοιπόν!!! 🙂
    επισκέφτηκα προσφάτως την σελίδα σου και ομολογώ πως έχω αποθηκεύσει αρκετά πράγματα μέχρι τώρα για να τα χρησιμοποιήσω στο μέλλον! Μπράβο και σε σένα!!!! 🙂 Σε ευχαριστούμε πολύ!!!

  4. ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ,ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΕΣΑΣ ΕΔΩ!!!!!!!ΤΡΟΜΕΡΑ ΟΛΑ!!!!!!!!!ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΤΥΠΩΣΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!!ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ!!!!!!!!ΧΙΧΙΧΙ!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!!Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s