Μ’ ένα μου φιλί, ψήλωσες πολύ… Μυγδαλίτσα μου!


Λίγο πριν τα Αποκριάτικα…

Μιλήσαμε για την Αμυγδαλιά μας!!!

Έβαλα στον πίνακα για ερέθισμα δύο φωτογραφίες από την Αμυγδαλιά, έτσι ώστε να τους προκαλέσω το ενδιαφέρον να τις δούμε και πριν να κάτσουμε στην παρεούλα μας.

DSCF1139

Van-gogh-Almond_Tree

Συζητήσαμε με τα παιδιά για το δέντρο της Αμυγδαλιάς και προσπαθήσαμε να βρούμε για ποιο λόγο η αμυγδαλιά ανθίζει τον Χειμώνα. Αφού πρώτα ξεκαθαρίσαμε ότι τα λουλούδια ανθίζουν την Άνοιξη αλλά τώρα εμείς έχουμε Χειμώνα, αναρωτηθήκαμε πως γίνεται η αμυγδαλιά να βγάζει λουλούδια μέσα στον Χειμώνα.

Έτσι, λοιπόν, τους παρουσίασα το βιβλίο Οι Μύθοι των Λουλουδιών, από τις εκδόσεις Στρατίκη (ένα βιβλίο, το οποίο είχα χρησιμοποιήσει πριν πολλλλλλλλά χρόνια σε πρακτική μου στο Πανεπιστήμιο). Το βιβλίο αυτό περιέχει μύθους από πολλά λουλούδια, εκ των οποίων ένας ήταν και της Αμυγδαλιάς.

BKS.0705160

Η ιστορία της Αμυγδαλιάς ξεκινάει παρουσιάζοντας μια κοπέλα, την οποία έλεγαν Αμυγδαλιά και η οποία ζούσε σε ένα κάστρο με την μητέρα της. Δεν έβγαινε όταν ήταν χειμώνας, παρά μόνο όταν ήταν άνοιξη και καλοκαίρι διότι η μαμά της φοβόταν να μην κρυώσει. Μία μέρα, έτσι όπως καθόταν η Αμυγδαλιά και κοιτούσε από το παράθυρό της, πέρασε ο Βοριάς. Ένας κρύος άνεμος. Έτσι όπως την είδε ο Βοριάς, τόσο όμορφη που ήταν, την αγάπησε αμέσως. Όμως πως θα τον αγαπούσε και εκείνη αφού ήταν άνεμος; Έτσι μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο παλικάρι. Και μόλις τον είδε και εκείνη τον αγάπησε αμέσως. Ο Βοριάς, λοιπόν, της είπε να βγει έξω, αλλά η Αμυγδαλιά του είπε πως δεν γινόταν, για τον λόγο που είπαμε παραπάνω. Και πως θα έπρεπε να περιμένει ο Βοριάς μέχρι να καλοκαιρέψει. Όμως εκείνος της είπε πως το καλοκαίρι δεν περνάει από τα μέρη εκείνα. Πήγε η Αμυγδαλιά στην μαμά της και την παρακάλεσε να βγει έξω, αλλά δεν την άφησε και της είπε πως θα έπρεπε να κάνει υπομονή αυτός που την αγαπούσε. Μία μέρα όμως που η μαμά της έλειπε, η Αμυγδαλιά δεν άκουσε την συμβουλή της μαμάς της και βγήκε έξω. Φόρεσε το άσπρο της το φόρεμα και συνάντησε τον Βοριά. Ο Βοριάς την έσφιξε στην αγκαλιά του, αλλά η καημένη Αμυγδαλιά κρύωσε και σιγά σιγά η καρδιά της πάγωσε και πέθανε. Ο Βοριάς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι καταστρέφει στο πέρασμα του τα πάντα. Ο Θεούλης, επειδή αγαπούσε πολύ την Αμυγδαλιά, έκανε να φυτρώσει έξω από το σπίτι της ένα δέντρο, του οποίου έδωσε και το όνομα της όμορφης κοπέλας. Ανθίζει τον χειμώνα και μετά μαραίνεται. Τα άνθη της έχουν άσπρο χρώμα όπως το άσπρο φόρεμα της όμορφης κοπέλας.

Η ιστορία άρεσε πολύ στα παιδιά. Ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε από τον μύθο της Αμυγδαλιάς. Ύστερα παίξαμε με τα γράμματα της. Κεφαλαία και μικρά. Ανακατέψαμε τα γράμματα και προσπαθήσαμε να τα βάλουμε στην σειρά έτσι ώστε να σχηματίσουμε την λέξη. Όπου δυσκολευόμασταν ζητούσαμε την βοήθεια των συμμαθητών μας.

158

160

163

166

169

171

172

173

Την επόμενη μέρα φτιάξαμε μια ομαδική εργασία. Σχεδιάσαμε τα χέρια μας σε καφέ χαρτόνι, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε σε γαλάζιο χαρτόνι και φτιάξαμε με δαχτυλομπογιές άσπρες και ροζ τις «Όμορφες αμυγδαλιές» μας. Έτσι αποφάσισαν τα παιδιά να ονομάσουν το έργο τους.

174

175

176

177

178

Μάθαμε το τραγούδι Η μυγδαλιά (Γκάτσος – Δημητρίου) και ομολογώ ότι άρεσε πάρα πολύ τα παιδιά, γι αυτό και το έμαθαν και αμέσως! Μου ζητούσαν να το ακούνε συνέχεια, ακόμη και τις επόμενες μέρες!
Αναλύσαμε τους στίχους… είδαμε ότι με ένα φιλί η αμυγδαλιά ψήλωσε, μεγάλωσε και μεγάλωσαν και τα κλαδιά της… με ένα φιλί η αμυγδαλιά έγινε πουλί και πέταξε μακριά!


Το ζωγραφίσαμε, το τραγουδήσαμε, το δραματοποιήσαμε με κινήσεις.

Ορίστε και το φύλλο εργασίας για το τραγούδι.

Η Μυγδαλιά τραγούδι

Τέλος, φτιάξαμε και τις ατομικές μας αμυγδαλίτσες… Όσο ήμασταν στην αυλή μας, ζήτησα από τα παιδιά να μαζέψουν κλαράκια μικρά για να τα χρησιμοποιήσουμε σε κατασκευούλες. Έτσι λοιπόν, βάλαμε αληθινά κλαράκια για τον κορμό και τα κλαδιά της αμυγδαλιάς και για τα άνθη της χρησιμοποιήσαμε ρόζ και άσπρο γκοφρέ χαρτί. Γράψαμε και σε ένα καρτελάκι το όνομα του δέντρου με κεφαλαία ή μικρά γράμματα. Όπως κάθε παιδί επιθυμούσε.

185

2 thoughts on “Μ’ ένα μου φιλί, ψήλωσες πολύ… Μυγδαλίτσα μου!

  1. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ !!! ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ , ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΑ astropeleki !!! ΚΑΛΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΡΧΗ , ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΑΠΟΨΕ , ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΑΡ !!!! ΦΙΛΑΚΙΑ !!!!!!!!!!!!1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s