Οι Κανόνες και ο φίλος μας ο κύριος Φαναρόπουλος!


Ξεκινήσαμε σιγά σιγά και μπαίνουμε στο πρόγραμμά μας!

Γενικότερα τα παιδιά που έχω φέτος με την συνάδελφο Ειρήνη, δεν είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερα ζωηρά, αλλά στην παρεούλα δεν βοηθάνε πολύ ο ένας τον άλλον. Μιλάνε όλοι μαζί, δεν έχουν μάθει ακόμη να περιμένουν την σειρά τους για να πάρουν το λόγο ή μπορεί να ακούγεται ένα βουητό την ώρα που μιλάει κάποιος.

Σας παρουσιάζω τους κανόνες μας και όλο το σκηνικό που έχει «στηθεί» για να μην τους παραβαίνουν τα παιδιά και να έχουν όσο το δυνατόν σωστότερη συμπεριφορά.

Αφού πρώτα παρουσίασα στα παιδιά τους 10 κανόνες μας, αριθμημένους και μπερδεμένους, και εξηγήσαμε τι θέλει να μας πει κάθε ένας, τους βάλαμε σε σειρά και αντιστοιχήσαμε τις σωστές εικόνες. Τους διαβάσαμε ξανά από την αρχή ώστε να βρούμε ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος, γράφοντας ένα συμβολάκι για το σωστό ή το λάθος. Ένα v για το σωστό, και ένα x για το λάθος.

Στην συνέχεια, ρώτησα τα παιδιά εάν συμφωνούν με τους κανόνες αυτούς. Εφόσον συμφωνήσαμε, υπογράψαμε τους κανόνες μας, σαν ένα συμβόλαιο. Πολύ πολύ ωραία, επαναλάβαμε τους κανόνες και τους κρεμάσαμε στον πίνακά μας.

Τι είναι τώρα ο κύριος Φαναρόπουλος; Ο κύριος Φαναρόπουλος είναι αυτός που θα μας προειδοποιεί όταν παραβιάζουμε τους κανόνες. Τους παρουσίασα ένα μεγάλο φωτεινό σηματοδότη με τα τρία χρώματα φαναριών. Αφού πολύ σωστά κατάλαβαν τα παιδιά τι είναι αυτό που τους έδειξα, τα ρώτησα που βλέπουμε τα φανάρια; Πολύ σωστά στο δρόμο… και μας βοηθάνε τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να κυκλοφορήσουν χωρίς να γίνει κάποιο ατύχημα. Μα εμείς μέσα στην τάξη μας δεν έχουμε δρόμο!Τι δουλειά έχει ο κύριος Φαναρόπουλος;;; Είπα λοιπόν στα παιδιά, πως εάν χρησιμοποιήσουμε την κυρία Φαντασία που έχουμε όλοι κρυμμένη στο μυαλό μας, θα μπορέσουμε να βρούμε ποιοι θα είμαστε μέσα σε αυτή την τάξη τα αυτοκίνητα και ποιοι θα είναι οι δρόμοι μας! Πολύ σωστά βρήκαν τα παιδιά ότι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε τα αυτοκίνητα και δρόμοι μας οι κανόνες.

Όπως, λοιπόν, τα φανάρια στους δρόμους μας προειδοποιούν πότε πρέπει να μειώσουμε ταχύτητα, να σταματήσουμε ή να ξεκινήσουμε, έτσι και εδώ ο κύριος Φαναρόπουλος θα μας προειδοποιεί πότε παραβαίνουμε τους κανόνες, πότε πρέπει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε και πότε έχουμε σωστή συμπεριφορά.

Έτσι, λοιπόν, ο κύριος Φαναρόπουλος τους παρουσιάζεται…

Τα τρία φανάρια του κύριου Φαναρόπουλου είναι:

το κίτρινο που προειδοποιεί…

το κόκκινο που πρέπει να σκεφτεί…

το πράσινο που περνά με άνεση και έχει σωστή συμπεριφορά…

Τα ονόματα των παιδιών είναι γραμμένα σε μανταλάκια… Όταν παίρνουν την πρώτη προειδοποίηση παραβίασης κανόνων (που σχεδόν πάντα κάνουμε και λίγο τα στραβά μάτια και μπορεί να έχει γίνει και άλλη προειδοποίηση), το όνομα ανεβαίνει στο κίτρινο.

Όταν πάρει δεύτερη προειδοποίηση παραβίασης κανόνων (που σχεδόν πάντα δεν είναι η δεύτερη αλλά η πέμπτη και βάλε προειδοποίηση – πάλι τα στραβά μάτια κάνουμε- μέχρι να καταλάβουν τα παιδιά τι γίνεται), τότε το όνομα ανεβαίνει στο κόκκινο και το παιδί θα πρέπει να κάτσει να σκεφτεί τι έχει γίνει. Η «ποινή» του γι αυτή την προειδοποίηση – την κόκκινη κάρτα – μπορεί να του στοιχίσει το διάλειμμα του, το παιχνίδι σε κάποια γωνιά και δη αγαπημένη… γενικά θα στερηθεί κάτι που αγαπά! Εάν σε όλη την ώρα της σκέψης του καταλάβει τι έχει κάνει και συζητήσουμε μαζί του για το τι έγινε, τι θα ήταν το σωστό να κάνει, πως μπορούμε να το διορθώσουμε, ίσως και να του χαρίσουμε λίγο χρόνο προς το τέλος, όμως, αυτού που το στερήσαμε.

Τέλος, αν κάποιο παιδί δεν έχει πάρει κάποια προειδοποίηση και το όνομά του παραμένει στο πράσινο, τότε έχει σωστή συμπεριφορά.

Πως όμως θα θυμόμαστε ποιος έχει πάρει και τι έχει πάρει κάθε μέρα από προειδοποιήσεις;;;; Πως θα ξέρουμε στο τέλος ποιος θα κερδίσει ένα αυτοκόλλητο ή τα πολλά μας συγχαρητήρια για την προσπάθειά του;;;; Αυτό θα γίνει με έναν πίνακα με τα ονόματα τω παιδιών, στον οποίο θα σημειώνουμε κάθε μέρα σε ποιο χρώμα κατάφερε να μείνει, φυσικά με τα ανάλογα τρία χρώματα.

IMG_3312

Έτσι, όποιος καταφέρει να τηρεί σωστά τους κανόνες και έχει τα περισσότερα πράσινα φανάρια για τις 5 μέρες της βδομάδας που έχουμε σχολείο, θα κερδίζει!!!

Αυτά τα ολίγα για την πρώτη ανάρτηση του σχολικού έτους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s