Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης


Χρόνια τώρα σκεφτόμουν και κράταγα τα κουτιά από τα βρεφικά γάλατα για να κάνουμε κουμπαράδες στο σχολείο, και να που επιτέλους θα το κάνουμε!!!!

Διαβάσαμε το βιβλίο «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος» και συζητήσαμε για την σημασία της αποταμίευσης. Έχουμε κουμπαρά στο σπίτι; Πόσα χρήματα μπορούμε να βάζουμε και κάθε πότε; Τι μπορούμε να πάρουμε με τα χρήματα που θα έχουμε μαζέψει; Τι θα θέλαμε; Κάτι για εμάς; Κάτι για τους άλλους; Ένα δώρο; Μια βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο;

Οι απαντήσεις των παιδιών:

Απαραίτητα πράγματα που πρέπει να τα αγοράσουμε με χρήματα: ρούχα, παπούτσια, μάσκες (!- σημεία των καιρών), σπίτι, παιχνίδια λίγα, φαγητό, νερό, γάλα, τσάντα για το σχολείο, βιβλία, μολύβια, τραπέζι για να τρώμε, καναπές για να καθόμαστε, κρεββάτι για να κοιμόμαστε, τζάκι για να ζεσταινόμαστε, φως/ρεύμα, ρολόι.

Περιττά: τρένο, σκουλαρίκια, πάρα πολλά παιχνίδια, πολλά ρούχα, πολλά παπούτσια, γραφείο, ανεμιστήρας, air condition, αποθήκη, τηλέφωνο, τάμπλετ, τηλεόραση, κάμερα, ακουστικά.

Φύλλο εργασίας από την Τσεπούλα και τον Κουμπαράκο.

Τα χρήματα λοιπόν, δεν είναι για να τα σπαταλάμε αλλά για να χρησιμοποιούμε με σύνεση και να αγοράζουμε αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Διαβάσαμε και το αντίστοιχο βιβλίο και είδαμε ότι χρειάζεται να αγοράζουμε και υπηρεσίες, όχι μόνο υλικά αγαθά.

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, ευρούλι το ευρούλι γεμίζει τον κουμπαρούλι!!!

Κάναμε ένα γκάλοπ, ποιο ζωάκια θα θέλαμε να φτιάξουμε από τα πρωτότυπα! Πολύ μεγάλη απήχηση το κοτοπουλάκι, δεν το περίμενα!

Φτιάξαμε τους κουμπαράδες μας. Ζωάκια όμορφα από παιδικά χεράκια!

Πανέμορφοι κουμπαράδες, έτοιμοι να γεμίσουν, να βαρύνουν!

Τα πατρόν εάν ενδιαφερεστε εδώ

Παίξαμε το παιχνίδι των κρυμμένων νομισμάτων! Αντικαταστήσαμε τα νομίσματα με καπάκια σε διάφορα χρώματα. Έφτιαξα 6 κουμπαράδες, σε εξι διαφορετικά χρώματα. Τα μετρήσαμε. Ωωω, ένας πύργος από πολύχρωμους κουμπαράδες, είπε ο Μανώλης.

Έκρυψα τα καπάκια σε διάφορα σημεία μες την τάξη, σε εμφανή και μη, έτσι ώστε να τα βρουν τα παιδιά. Η αρχική σκέψη ήταν να χωριστούν σε ομάδες και να συνεργάζονται για να βρουν τα καπάκια από το χρώμα του κουμπαρά που βαστούσαν…

Αλλά ο ενθουσιασμός τα έκανε να βρίσκουν και των άλλων και να παίρνουν και αυτά. Οπότε για αρχή τα βρήκαμε ανά χρώμα. Ψάξε ψάξε και θα με βρεις!

Οπότε στο τέλος ελέγξαμε αν μπήκαν όλα τα καπάκια στα σωστά χρωματιστά κουμπαράκια! Και ναι το πετύχαμε! Στο επόμενο στάδιο θα το ξαναπαίξουμε και θα πετύχουμε και την συνεργασία ανά ομάδες για να μετρήσουμε και πόσα καπάκια βρήκε η κάθε ομάδα.

2 thoughts on “Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης

  1. Φανταστικά!!!! Μπράβο Ευδοκία μου. Φτιάξε έναν και για μένα και φέρε τον μου γεμάτο!!!

  2. αχχα Λιτσάκι μου!!!! Τον θες και γεμάτο;;; Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι!!! Να σου φέρω όποιον θες κοριτσάρα μου! Διάλεξε έναν για σενα, έναν για τη Δήμητρα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s