Ο χρόνος, οι μήνες και οι εποχές (εξαε) volume1


Αυτή τη βδομάδα δουλεύουμε εξ αποστάσεως τον χρόνο, τους μήνες και τις εποχές. Κάνουμε ουσιαστικά μια καλή επανάληψη με την βοήθεια παιχνιδιών και παραμυθιών, τα όσα ήδη ξέρουμε ή όσα έχουμε ξεχάσει τα επαναφέρουμε στην μνήμη!

Ξεκινήσαμε με μια παρουσίαση του γερο χρόνου, των παιδιών του- τις εποχές και των 12 εγγονιών του- τους 12 μήνες. Όπως τους δουλεύουμε στο σχολείο, με τις φιγούρες που μας είναι γνώριμες πλέον. Οπότε εάν πάρετε την ιδέα, απλά θα πρέπει να προσαρμόσετε τις φιγούρες που χρησιμοποιείτε εσείς στην τάξη σας για καλύτερη απόδοση!

Για αρχή αντιστοιχίζουμε τον γερο Χρόνο με τα παιδιά του, τις εποχές…. αντιστοιχίζουμε καρτελάκια και μετράμε τις εποχές, οπότε αντιστοιχίζουμε και με αριθμό.

Εν συνεχεία αντιστοιχίζουμε κάθε εποχή με τα τρία της παιδιά… προσπαθούμε να θυμηθούμε το βασικό χαρακτηριστικό του κάθε μήνα! Κυκλώνουμε με το annotate το παιδάκι που πιστεύουμε ότι είναι ο κάθε μήνας και η κυρία το μεταφέρει.

Στην συνέχεια, ήθελα να του θυμίσω πάλι ότι όλοι οι μήνες δεν έχουν τις ίδιες μέρες (για να φτάσουμε προς το τέλος της βδομάδας στον Γλεντζοφλέβαρο). Φέραμε, λοιπόν, πάλι στην μνήμη μας ότι κάποιοι μήνες έχουν 30 μέρες, κάποιοι 31 και ένας έχει 28 μέρες και κάθε 4 χρόνια μεγαλώνει μία μέρα και έχει 29 μέρες.

Μα πως τώρα πείτε μου θα θυμόμαστε κάθε μήνας πόσες μέρες έχει; Αν δεν έχουμε ημερολόγιο; Πάμε να μάθουμε, λοιπόν, με το παιχνίδι «Ας κάνουμε τα χέρια μας γροθιές». Τους παρουσίασα τα χέρια μας σε γροθιές και με ποιον τρόπο μπορούμε να θυμόμαστε… Βρήκαμε που κάνουν οι γροθιές μας βουναλάκια (κόκαλο) και που κάνουν λακουβίτσες (κενό ανάμεσα) και μάθαμε ότι όπου έχουμε βουναλάκι είναι οι μήνες που έχουν 31 μέρες και όπου έχει λακουβίτσα είναι οι μήνες που έχουν 30 και 28-29 μέρες.

Κάνοντάς το και στην πράξη για να βλέπουμε τις μέρες…. επαναλαμβάνουμε βουναλάκι-λακουβίτσα και μεταφέρω ακούγοντας τα παιδιά τον αντίστοιχο αριθμό στο σωστό μέρος (βουναλάκι-λακουβίτσα).

Σε συνέχεια μπορείτε να κάνετε και με τις φιγούρες των μηνών (εμάς δεν μας έφτασε ο χρόνος αλλά μπορούμε να το ξαναδουλέψουμε) απλή αντιστοίχηση.

Και φυσικά το αρχείο εάν θέλετε να το δουλέψετε, εδώ

Καλή επιτυχία!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s