Ο παράξενος χαρταετός…


… πετά ψηλά, είναι ελεύθερος. Φορά για σκουλαρίκια τα αστέρια, για ουρά παίρνει τα μεταξένια σύννεφα και βάφεται με τα χρώματα της δύσης!

Έτσι ξεκινήσαμε σήμερα τα ΚαθαροΔευτεριάτικα μας! Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο παράξενος χαρταετός» της Ζωής Βαλάση, από την σειρά «Τα μαγικά μολύβια». Οι περιπέτειες της Τρελούτσικης είναι πάντα τόσο διασκεδαστικές και συνάμα μαθαίνουμε πολλά πράγματα από εκείνη!

TA MAGIKA MOLYVIA

Ο παράξενος χαρταετός

Όλοι οι χαρταετοί της Καθαρής Δευτέρας κατέβηκαν, όλοι αφήσανε τα σύννεφα και το γαλάζιο φως, όλοι μπήκαν φρόνιμα στα ντουλάπια και τακτοποιήθηκαν καλά, μαζεμένες οι ουρές τους, τυλιγμένα τα κουβάρια τους, τέρμα οι τρέλες και οι ακροβασίες… Μονάχα ένας χαρταετός δεν κατέβηκε. Μονάχα ένας χαρταετός συνέχισε να πετάει όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο μακριά. Γι’ αυτόν τον παράξενο χαρταετό θα σας μιλήσω τώρα.

Λοιπόν, πρωί πρωί την Καθαρή Δευτέρα, όλοι οι χαρταετοί ανέβηκαν στον ουρανό. Άλλοι κάναν τούμπες και βουτιές κι άλλοι αρμενίζαν ήσυχα και καμάρωναν. Ήταν όμορφοι χαρταετοί. Κόκκινοι με γαλάζιους κύκλους, κίτρινοι με μπλε μαργαρίτες, μεγάλοι με πολύχρωμες χάρτινες ουρές, μικροί με αστεία σκουλαρίκια…

Αλήθεια, ήταν πολύ φανταχτεροί και πολύ περήφανοι και θέλανε να φτάσουν ως τον ήλιο, αλλά τα παιδάκια τούς τραβούσαν μ’ ένα σπάγκο κατά τη γη.

– Είσαστε χαρούμενοι; Είσαστε ευτυχισμένοι; τους ρώτησε η Τρελούτσικη Ηλιαχτίδα που όλα θέλει να τα μαθαίνει.

– Με τόσα πλούτη που έχουμε, πώς να μην είμαστε ευτυχισμένοι; αποκρίθηκαν οι χαρταετοί με τις ουρές και τα σκουλαρίκια, με τις ζωγραφιές και τα χρώματα τα φανταχτερά!
– Ίσως έχετε δίκιο, ίσως έχετε άδικο είπε η Τρελούτσικη και πέταξε κοντά στο φίλο μας τον παράξενο χαρταετό.
-Κι εσύ; τον ρώτησε.
– Και βέβαια είμαι ευτυχισμένος!
– Όμως, δεν έχεις ζωγραφιές, δεν έχεις χρώματα φανταχτερά ούτε σγουρή ουρά και αστεία σκουλαρίκια.
– Είμαι ευτυχισμένος, γιατί είμαι ελεύθερος! Ταξιδεύω δίχως σπάγκο. Όλα είναι δικά μου!
– Μμμμ, έκανε η Τρελούτσικη Ηλιαχτίδα σκεφτική.
– Χα, χα, χα!…κορόιδεψαν οι άλλοι χαρταετοί. Και πού είναι τα σκουλαρίκια σου;
– Να τα, είπε ο λεύτερος χαρταετός και πήρε δυο αχνούτσικα αστεράκια από το περιβόλι της νύχτας και τα κρέμασε στ’ αυτάκια του.
Λάμψανε τ’ αστράκια, ίδιο χρυσάφι.
-Μμμμ έκανε πάλι η αχτιδούλα σκεφτική. Ίσως να έχεις δίκιο, ίσως να έχεις άδικο. Κι η ουρά σου πού είναι;
– Είμαι ένα λεύτερος χαρταετός και όποτε θέλω παίρνω για ουρά μου έν’ άσπρο σύννεφο.
Έτσι αποκρίθηκε και γάντζωσε στο ξυλαράκι του ένα άσπρο σύννεφο.

Οι άλλοι χαρταετοί δεν ξέρανε τώρα τι να πούνε. Δεν μπορούσανε πια να καμαρώνουν. Ο παράξενος χαρταετός ταξίδευε τραγουδώντας στον ουρανό όλο πιο ψηλά, όλο πιο μακριά. Στ’ αυτάκια του λάμπανε τα νυσταγμένα άστρα, η αφράτη μεταξένια ουρά του ανέμιζε με χίλια τσακίσματα και νάζια.

– Και πού είναι τα χρώματά σου; φώναξε ένας χαρταετός.

– Να τα! είπε ο φίλος μας κι έκανε μια βουτιά στη δύση και βάφτηκε με κόκκινο, χρυσό και πορτοκαλί.

– Έχεις δίκιο! είπε η Τρελούτσικη.

-΄Έχεις δίκιο! είπαν οι χαρταετοί.- Είσαι όμορφος! θαύμασε η Τρελούτσικη.- Είμαι ελεύθερος! είπε ο χαρταετός κι οι άλλοι ζήλεψαν.

Τώρα θέλανε να’ χουν κι αυτοί την ομορφιά του λεύτερου, μα ήτανε τόσο γεμάτοι με ψευτομπιχλιμπίδια, που δεν είχαν χώρο ούτε για μια κλωστίτσα ήλιου.

Ο παράξενος χαρταετός ξανοίχτηκε στον ατέλειωτο ουρανό. Πήγε τόσο ψηλά και τόσο μακριά, που κανένας χαρταετός δεν μπορούσε να φτάσει, γιατί κανένας σπάγκος δεν είναι τόσο μεγάλος. Οι άλλοι χαρταετοί κατέβηκαν και άραξαν στα ντουλάπια τους, ενώ ο φιλαράκος μας αρμένιζε στον κόσμο, στολισμένος με όλα τα λεύτερα πράγματα που ο καθένας μπορεί να χαίρεται. Το φως, το σύννεφο, τ’ αστέρια, το τραγούδι.

Λοιπόν, η Τρελούτσικη πολύ τον αγάπησε αυτόν το λεύτερο χαρταετό και του’ πε να γίνει ταχυδρόμος τ’ουρανού και εκείνος είπε » ναι» και τότε του’ δωσε αυτό ακριβώς το παραμύθι και μου το ‘ φερε.

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, συζητήσαμε για το περιεχόμενό του! Με ερωτήσεις τα παιδιά κατάλαβαν το νόημά του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όπως δεν είναι σωστό να κοροϊδεύουμε εμείς τους άλλους ανθρώπους, έτσι ακριβώς δεν έπρεπε και οι όμορφοι, πολύχρωμοι και στολισμένοι χαρταετοί να κοροίδεύουν τον παράξενο χαρταετό! Όμως στο τέλος έγινε ο ίδιος τόσο όμορφος που όλοι τον ζηλεύανε!

Ζωγραφίσαμε το παραμύθι, όπου τα παιδιά έδωσαν χαρακτηριστικές εικόνες χαρταετών να πετούν στον αέρα, που κάνουν διάλογο μεταξύ τους. Ακριβώς όπως γίνεται στο παραμύθι μας.

Φτιάξαμε και τους δικούς μας χαρταετούς σε σχήμα ρόμβου.

004

005

Και φυσικά τους δώσαμε και λίγη κίνηση!

006

007

008

009

Μάθαμε το Χ του χαρταετού και κάναμε το ακόλουθο φύλλο εργασίας.

Χ του Χαρταετού

Μιλήσαμε για την Καθαρά Δευτέρα και για ποιο λόγο την λέμε έτσι! Θυμηθήκαμε ότι και την προηγούμενη Πέμπτη, την λέγαμε Τσικνοπέμπτη! Μα τι γίνεται εδώ; Τι ονόματα είναι αυτά; Γιατί την λέμε Καθαρά Δευτέρα; Μήπως γιατί καθαρίζουμε; Τους εξήγησα ότι είναι μέρα που τρώμε νηστίσιμα φαγητά, δηλαδή φαγητά που δεν ανήκουν στο κρέας και δεν προέρχονται από ζώα που έχουν αίμα.

Αναλύσαμε τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου «Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας».

Σπύρος Βασιλείου, Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Παρατηρήσαμε τα φαγητά που έχει πάνω στο τραπέζι και είδαμε ότι δεν έχει κρέας. Ψάξαμε να βρούμε φαγητά που είναι νηστίσιμα και που μπορούνε να τρώνε όσοι νηστεύουν. Ελιές, χαλβάς, λαγάνα, φασόλια, φασολάδα, φακές, φάβα, καλαμαράκια, γαρίδες, μύδια, όστρακα, καβούρια, ντολμαδάκια, λαχανοντολμάδες (χωρίς κρέας), σαλάτα, μπρόκολο.

Αυτό που μένει τώρα είναι να φτιάξουμε την κυρά Σαρακοστή μας!

8 thoughts on “Ο παράξενος χαρταετός…

  1. και η κλοουνοκατασταση και οι χαρταετοι σας τελειοι !!!! μπραβο σας !!!! τα παιδακια σου σκιζουν κι εσυ μπηκες δυναμικα !!!! και του χρονου κοριτσι , καλο τριημερο !!!

  2. Ευχαριστώ Χριστίνα μου!!! Είπαμε, βάλαμε τις μηχανές μπροστά και προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο!
    Καλό τριήμερο και σε σένα!!! Καλά κούλουμα!!!

Σχολιάστε