Κύκλος νερού (volume 1)


Από σήμερα ξεκινήσαμε τον κύκλο του νερού. Σκεφτόμουν, λοιπόν, χτες, πως να τους κάνω την εισαγωγή στο θέμα, χωρίς να αναφέρω από τώρα την βροχή και όλη την διαδικασία του κύκλου του νερού.

Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν καλό, να τους παρουσιάσω πρώτα εποπτικό υλικό που να έχει ως κύριο στοιχείο το νερό… αλλά που να μας παραπέμπει στο να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το νερό είναι περισσότερο από την γη (στεριά).

Τους παρουσιάσα αρχικά τις εξής φωτογραφίες:

Νερό

Water drop

Κύκλος νερού

Ο κόσμος σε μια σταγόνα

Για αρχή παρατηρήσαμε τις παραπάνω εικόνες… Εντύπωση μου έκανε που ένα παιδί ανέφερε ότι στην δεύτερη εικόνα είναι «ο μισός κύκλος της γης…» Προς τα εκεί ήθελα να οδηγήσω το θέμα… και βγήκε από σχόλιο παιδιού! Ήθελα να οδηγηθούμε όλοι στην παρατήρηση της Γης, του πλανήτη μας, ως προς το νερό-θάλασσα και την στεριά-γη.

Παρατηρώντας τον χάρτη-υδρόγειο, ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις…

Παγκόσμιος χάρτης-Υδρόγειος

Τι είναι αυτό που βλέπουμε;
Τι μπορεί να είναι το γαλάζιο χρώμα;
Τι μπορεί να είναι το καφέ χρώμα;
Τι μπορεί να είναι το άσπρο χρώμα;

Απαντήσαμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τα βρήκαμε όλα!

Έτσι, λοιπόν, μετά από την παρατήρηση αυτή και αφού κρέμασα και τον χάρτη της Ελλάδας στο ταμπλό μας…

Χάρτης Ελλάδας

…ξεινήσαμε να μιλάμε για το τι βλέπουμε στον χάρτη. Παρατηρήσαμε ότι το νερό-η θάλασσα είναι γύρω γύρω ενώ στη στεριά-γη δεν υπάρχει πουθενά τόσο πολύ νερό! Όμως, τα παρότρυνα να παρατηρήσουν καλύτερα, στη στεριά και να βρουν μικρές γραμμούλες, κυκλάκια, που μπορεί να είχαν γαλάζιο χρώμα!

Αναρωτήθηκα, επίτηδες φυσικά, μα τι μπορεί να είναι αυτά;
Μέσα στην στεριά να υπάρχει νερό;
Τι μπορεί να είναι;

Οι απαντήσεις που πήρα ήταν: ποταμάκια, καταρράκτες, λίμνες… Yes, τα καταφέραμε και πάλι!

Μετά από αυτή την παρατήρηση, ρώτησα τα παιδιά, αν τελικά το νερό ή η γη είναι πιο πολύ στους χάρτες που είδαμε. Αυτό ακριβώς που ήθελα να καταλάβουν, το κατάλαβαν! Το νερό στον πλανήτη μας είναι περισσότερο από τη στεριά… κάτι που θα μας χρησιμεύσει αργότερα στην εξέλιξη του θέματος του κύκλου του νερού.

Γράψαμε την λέξη «ΝΕΡΟ» με τις καρτέλες μας και κατέγραψα σχόλια των παιδιών.

ΝΕΡΟ

Τέλος, τους έδωσα ένα φύλλο εργασίας για να δω τι κατανόησαν από την σημερινή μας παρατήρηση!

Πού είναι η ΓΗ (στεριά) και πού είναι το ΝΕΡΟ (θάλασσα);

Αυτή η ανάρτηση είναι απλά η αρχή για τον κύκλο του νερού… Έπονται και άλλες, με αρκετό εποπτικό υλικό και φύλλα εργασίας!

4 thoughts on “Κύκλος νερού (volume 1)

  1. Σήμερα εντωμεταξύ αποφάσισα να ασχοληθώ με τον κύκλο του νερού στην Ευέλικτη Ζώνη!Ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες!!!!!!!!!!!!!!

  2. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ .ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ -ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΤΑΜΑΚΙ-ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ -ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΡΟ- ΤΟΥ ΤΖΙΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.ΜΗΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ Η Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ? ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ Γ’ ΤΑΞΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

  3. Georgia σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου!!! Θα τις ψάξω μόλις γυρίσω από το σχολείο, διότι μ αρέσει να εμπλουτίζω το υλικό!!!!
    Δεν έχω κάποιο από τα θεατρικά, αλλά κάτι θα κάνω 😛 Θα σε ενημερώσω αργούτσικα το απόγευμα!!!
    Σ ευχαριστώ και πάλι!!!

Σχολιάστε